Çaçik Soupa
Fa una setmana vam anar a dinar a casa d' una amiga, d' aperitiu ens va servir una beguda molt refrescant amb la meitat dels ingredients acavats de collir de s' hort.
Apuntauvos sa recepta que de segur que os fa passar sa calor de s' estiu molt mes agradablement.
Ingredients de s' hort:
1 i 1/2 cogombres
1/2 dent d'all
Un parell de branquetes de fonoll fresc
1/2 llimona
Altres ingredients:
750 ml de yogur
2 cullerades d' oli d'oliva
250 ml d' aigua gelada
Sal
Preparació:
Rallam es cogombres, els salam dins d' un bol i els deixam repossar 15 minuts.
Batem es yogur amb es suc de sa llimona, s' oli, s'all picat i s' aigua.
Netejam es cogombre, el secam amb un pedaç de tovallola i l' afegim a es batut de yogur.
Mesclam sa meitat d' es fonoll a sa sopa i ho refredam fins que sigui hora de servir.
Ho servim en un bol petit amb cullereta petita i decorat amb es fonoll que ens ha sobrat.
Bon profit!, aquesta sopa freda es originaria de Grecia i tambe coneguda com: Tsatsiki, no em negareu que es un bon entrant per a un dia de calor.
Espinacs en conserva.
Cors de fonoll.
Truita d' esparregs.
Cabell d' àngel.
Emprarem una Cucurbita màxima, popularment: cidrus, que és la carbassa per fer cabell d' àngel, a menorca la podem trobar repossant damunt les parets seques de molts hortals, els pagesos deixen creixer la planta per damunt les parets perquè no agafin s' humitat d' enterra.
CUCURBITA MÀXIMA:
Obrim sa carabassa, n' elliminam ses pipes i la tallam en trossos grans; la courem en una olla ben coberta d'aigua i amb un pessic de sal, a foc viu, durant 30 minuts, observarem que queda fibrossa. Un cop l' ham deixat refredar l' escorrem conservant part de l' aigua per emprarla posteriorment, desprenem tots els brins i sa carn de la carbassa de l'escorça.
Per 1 k de polpa neta escorreguda preparam de 750 a 800 g de sucre, 1 got gros del suc de cocció, la pell d'1 llimona i un canó de canyella.
Posam as foc una cassola amb aigua, sa pell de sa llimona i sa canyella i ho fem bullir 10 o 15 minuts (dependrà del sabor que volguem donar a sa confitura), tot seguit hi incorporam es sucre i sa polpa de sa carbassa i ho fem coure 30 minuts més a foc suau i remenant-la sovint.
Apagam es foc i deixam refredar totalment sa confitura, enretiram sa pell de sa llimona i sa canyella i ho podem guardar en pots de vidre, si no ens la menjam totduna haurem de coure es pots al bany maria.
Melmelada de carbassa i canyella.
Ingredients: 800g de carbassa de confitar, 300g de sucre, el suc de mitja llima i una branqueta de canyella.
Pelam sa carbassa, la tallam a daus petits i la possam en una cassola amb es sucre, es suc de llima i sa branqueta de canyella; ho courem a foc suau uns 40 minuts remenant-ho un parell de cops, si s' ens espesseix massa hi podem afegir un poc d' aigua; ja cuit, retiram sa branca de canyella i ho batem al gust, ens podem ajudar amb sa batedora elèctrica, ja tenim llesta sa melmelada, bon profit.
Carbassa fregida.
Tan senzill com fregir patates, hem de tallar la carbassa pelada amb sa mida i forma que ens agradi mes i tot seguit abocarles a s' oli calent per que es fregeixin, un cop servides les podem salpebrar al gust, sucar en una salssa o be acompanyarles amb encenalls de formatge (molt comu).
Avanç de servirles i de que perdin l' escalfor desitjada les podem fer saltar dins d' un col·lador de metall i que perdin una mica d'oli, el nostre cos ho agraira.
Al bany maria.
L' utilitzarem per conservar aliments crus o cuinats dins un recipient tancat.
Es pots de vidre farcits amb sa menja que desitjam conservar i tancats hermeticament els submergim en aigua dins d' una cassola; col·locam sa cassola al foc i fem bollir l' aigua; un cop comença a bollir l' aigua contem 45 minuts, retiram els pots i els col·locam "cap per avall" damunt un suport pla i fora de l' aigua fins que refredin; quan els pots han refredat podem comprovar prement el centre del tap si ens ha quedat aire a l' interior i guardarlos si hem conseguit l' obgectiu.
Pastanagues adobades.
Ingredients: Pastanagues, all, pebre cooent, orenga, oli i aigua.
Coem en una olla ses pastanagues amb s' aigua i s' oli ( depenent de sa cantitat de pastanagues necessitarem més aigua i més oli; s' aigua ha de sobrepassar dos dits a ses pastanagues, i d' oli un bon raig), hem de tenir cura d' haver fet ben net ses pastanagues i un cop cuites les escorrem però no tiram es "suc".
Per un altre costat hem preparat una picada d' all, pebre cooent i s' orenga (ses mides també dependran de sa cantitat de pastanagues que tinguem i d' es gust de cada ú, tothom endevinarà sa cantitat justa.). Aquesta picada l' afegirem a es "suc" que haviem reservat.
Finalment omplim es pots de vidre amb ses pastanagues i es "suc" necessàri per cobrir ses pastanagues i ja les podrem guardar per emprar quan ho volguem.
Conserva de crema de carbassó.
Ingredients: Carbassons, un cap d' all, oli, sal i aigua.
Coem en una olla el cap d'all amb l'oli i un cop cuit i afegim els carbassons tallats a daus, ho dorem i hi afegim s' aigua cobrint els carbassons. Ho deixem al fog
fins que estigui ben cuit i a l' apagar el fog afegim la sal i ho trituram, tot seguit, sense deixar que refredi omplim els pots i els tancam.
Tomàquets en conserva.
Ingredients: Tomàquets.
Netejam es tomàquets, els hi llevam es sèpal i els feim un tall en forma de x. Escaldam es tomàquets en aigua bullent i els retiram en un bol amb gel. Pelam es