Çaçik Soupa

Fa una setmana vam anar a dinar a casa d' una amiga, d' aperitiu ens va servir una beguda molt refrescant amb la meitat dels ingredients acavats de collir de s' hort.

Apuntauvos sa recepta que de segur que os fa passar sa calor de s' estiu molt mes agradablement.


Ingredients de s' hort:

1 i 1/2 cogombres

1/2 dent d'all

Un parell de branquetes de fonoll fresc

1/2 llimona


Altres ingredients:

750 ml de yogur

2 cullerades d' oli d'oliva

250 ml d' aigua gelada

Sal


Preparació:

Rallam es cogombres, els salam dins d' un bol i els deixam repossar 15 minuts.

Batem es yogur amb es suc de sa llimona, s' oli, s'all picat i s' aigua.

Netejam es cogombre, el secam amb un pedaç de tovallola i l' afegim a es batut de yogur.

Mesclam sa meitat d' es fonoll a sa sopa i ho refredam fins que sigui hora de servir.

Ho servim en un bol petit amb cullereta petita i decorat amb es fonoll que ens ha sobrat.


Bon profit!, aquesta sopa freda es originaria de Grecia i tambe coneguda com: Tsatsiki, no em negareu que es un bon entrant per a un dia de calor.




Espinacs en conserva.

Seguim amb les receptes senzilles, aquesta conserva ens servirà per poder gaudir d' aquest vegetal durant tot s' any però hem de tenir present que la majoria de propietats de qualsevol producte es perden al ser cuinats i conservats. Per preparar la conserva bullirem els espinacs nets en una olla amb aigua, un cop bullits els escorrem i omplim els pots de vidre que teniem preparats.És convenient omplir els pots amb força espinacs i acavar omplint els pots amb el caldo que ha sobrat de bullirlos. Un cop plens i tapats els pots sellarlos al bany maria per poder guardarlos i conservarlos fins que volguem utilitzarlos. 

Cors de fonoll.

Una recepta senzilla, gustossa i refrescant que sorpren als convidats, normalment la prepararem com a entrant o primer plat. Hem de collir el cor, netejarlo ( tallantli les fulles i desfentnos de les primeres capes) i tallarlo a llesques més o menys fines depenent del gust ( jo aconsello fer llesques d' uns 5mm), tot seguit fregim les llesques en una paella amb un rajolí d' oli d' oliva i un cop veim que s' han començat a estovar les giram ( amb cura de que no s' ens desmontin); és el moment de cobrir cada llesca amb una mica de formatge que ens agradi ( formatge de cabre, formatge tendre, formatge Gouda...) i esperar a que es fongui. Un cop fos el formatge ho servim i ja es pot menjar. Riquíssim!!.
 
 

Truita d' esparregs.

Aquesta recepta és de les fàcils... i per als que agradin els espàrregs: una recepta que fa ganes.
Hem fet un sofregidet amb els esparregs, aquest sofregit pot ser senzill: ceba i esparregs o complicat: al gust: ceba, all, julivet, pances,... i esparregs, doncs ara és el moment de batre els ous necessaris ( 1 o 2 per persona), abocar-hi el sofregit i ben remenar-ho. La truita es fa com una truita a la franceça: un rajolinet d' oli a la paella, calentar l' oli i abocar-hi l' ou amb la verdura, embolicar d' un costat pimer i despres de l' altre, donarli mitja volta i en un parell de minuts tenim una sa truita feta.

Cabell d' àngel.

 

Emprarem una Cucurbita màxima, popularment: cidrus, que és la carbassa per fer cabell d' àngel, a menorca la podem trobar repossant damunt les parets seques de molts hortals, els pagesos deixen creixer la planta per damunt les parets perquè no agafin s' humitat d' enterra.

CUCURBITA MÀXIMA:

Obrim sa carabassa, n' elliminam ses pipes i la tallam en trossos grans; la courem en una olla ben coberta d'aigua i amb un pessic de sal, a foc viu, durant 30 minuts, observarem que queda fibrossa. Un cop l' ham deixat refredar l' escorrem conservant part de l' aigua per emprarla posteriorment, desprenem tots els brins i sa carn de la carbassa de l'escorça.

Per 1 k de polpa neta escorreguda preparam de 750 a 800 g de sucre, 1 got gros del suc de cocció, la pell d'1 llimona i un canó de canyella.
Posam as foc una cassola amb aigua, sa pell de sa llimona i sa canyella i ho fem bullir 10 o 15 minuts (dependrà del sabor que volguem donar a sa confitura), tot seguit hi incorporam es sucre i sa polpa de sa carbassa i ho fem coure 30 minuts més a foc suau i remenant-la sovint.

Apagam es foc i deixam refredar totalment sa confitura, enretiram sa pell de sa llimona i sa canyella i ho podem guardar en pots de vidre, si no ens la menjam totduna haurem de coure es pots al bany maria.
 

Melmelada de carbassa i canyella.

Ingredients: 800g de carbassa de confitar, 300g de sucre, el suc de mitja llima i una branqueta de canyella.

Pelam sa carbassa, la tallam a daus petits i la possam en una cassola amb es sucre, es suc de llima i sa branqueta de canyella; ho courem a foc suau uns 40 minuts remenant-ho un parell de cops, si s' ens espesseix massa hi podem afegir un poc d' aigua; ja cuit, retiram sa branca de canyella i ho batem al gust, ens podem ajudar amb sa batedora elèctrica, ja tenim llesta sa melmelada, bon profit.

Carbassa fregida.

Tan senzill com fregir patates, hem de tallar la carbassa pelada amb sa mida i forma que ens agradi mes i tot seguit abocarles a s' oli calent per que es fregeixin, un cop servides les podem salpebrar al gust, sucar en una salssa o be acompanyarles amb encenalls de formatge (molt comu).

Avanç de servirles i de que perdin l' escalfor desitjada les podem fer saltar dins d' un col·lador de metall i que perdin una mica d'oli, el nostre cos ho agraira.

Al bany maria.

L' utilitzarem per conservar aliments crus o cuinats dins un recipient tancat.

Es pots de vidre farcits amb sa menja que desitjam conservar i tancats hermeticament els submergim en aigua dins d' una cassola; col·locam sa cassola al foc i fem bollir l' aigua; un cop comença a bollir l' aigua contem 45 minuts, retiram els pots i els col·locam "cap per avall" damunt un suport pla i fora de l' aigua fins que refredin; quan els pots han refredat podem comprovar prement el centre del tap si ens ha quedat aire a l' interior i guardarlos si hem conseguit l' obgectiu.

Pastanagues adobades.

Ingredients: Pastanagues, all, pebre cooent, orenga, oli i aigua.

Coem en una olla ses pastanagues amb s' aigua i s' oli ( depenent de sa cantitat de pastanagues necessitarem més aigua i més oli; s' aigua ha de sobrepassar dos dits a ses pastanagues, i d' oli un bon raig), hem de tenir cura d' haver fet ben net ses pastanagues i un cop cuites les escorrem però no tiram es "suc".

Per un altre costat hem preparat una picada d' all, pebre cooent i s' orenga (ses mides també dependran de sa cantitat de pastanagues que tinguem i d' es gust de cada ú, tothom endevinarà sa cantitat justa.). Aquesta picada l' afegirem a es "suc" que haviem reservat.

Finalment omplim es pots de vidre amb ses pastanagues i es "suc" necessàri per cobrir ses pastanagues i ja les podrem guardar per emprar quan ho volguem.

Conserva de crema de carbassó.

Ingredients: Carbassons, un cap d' all, oli, sal i aigua.

Coem en una olla el cap d'all amb l'oli i un cop cuit i afegim els carbassons tallats a daus, ho dorem i hi afegim s' aigua cobrint els carbassons. Ho deixem al fog

fins  que estigui ben cuit i a l' apagar el fog afegim la sal i ho trituram, tot seguit, sense deixar que refredi omplim els pots i els tancam.

 

Tomàquets en conserva.

Ingredients: Tomàquets.

Netejam es tomàquets, els hi llevam es sèpal i els feim un tall en forma de x. Escaldam es tomàquets en aigua bullent i els retiram en un bol amb gel. Pelam es 

tomaquets i els col·locam dins pots de vidre que poguem tancar. Coem els pots farcits al bany maria i ja els podrem emprar quan els necessitem.