PLANTES AROMÀTIQUES

2014-03-15 20:05

ROMANÍ: ( Rosmarinus officinalis) Planta mediterrania coneguda en usos culinaris i medicinals. Les fulles són lineals, dures i amb s' envers blanquinós, les flors blaves, petites i amb dos llavis molt marcats; pot florir tot l' any, si bé a la tardor i al principi de la primavera sol tenir una floració més abundant.

FARIGOLA: ( Thymus vulgaris) Petita mata amb les fulles lanceolades d' uns 5mm, les flors són rosades disperses per tota sa planta. A Eivissa viu a les timonedes i als savinars.

ALFABEGUERA: ( Ocimum basilicum) Herba de fulles oposades, ovades i de marge cencer o una mica serrat qu arriva a creixer uns 60cm, les flors de color blanc-rosat tenen el llavi superior dividit en quatre lòbuls i els estamps que sobresurten visiblement de corol·la, el calze és pubescent. 

HERBA SANA: ( Mentha suaveolens) Planta freqüent als sòls humits, amb fulles arrodonides i gruixades amb una nerviació molt marcada a l' envers covert de pèls. Durant l' estiu floreix en forma d' espigues ramificades de flors blanques i petites.

FONOLL: ( Foeniculum vulgare) Molt corrent dels camps de conreu abandonats i les voreres dels camins, es coneix per les fulles lacínies ( segments estrets), les floretes de color groc verdós i, sobretot, per l' aroma d' anís. L' època de floració abasta des del juny fins al novembre, les llavors seques s' empren en infussió o mastegades crues com a digestiu.

JULIVERT: (Petroselinum crispum) Planta herbàcia molt característica pel reconeixement culinari de què gaudeix. Les tijes són estriades i poden arrivar fins als 75cm d' alçada, les fulles triangulars i serrades de color verd lluent i les flors són umbel·les molt pedunculades i verdoses. Els fruits són ovoides i comprimits pel costat, floreix durant l' estiu i a Menorca sembrarla dia 31 d' agost li és molt favorable.