CURIOSITATS SOBRE BOLETS

2014-02-10 19:11
 
(Aquest text és una col·laboració anònima que he rebut al Blog: -Moltes gràcies!, la comparteixo perque en pogueu gaudir tots. 
 
Com que hi ha llocs que no plou tant com a Menorca, a d'altres indrets aquesta ha estat una temporada rara.  Va començar que semblava que seria la millor del món, i en encabat s'ha anat esllanguint fins a ser de les dolentes.
Però dels bolets sovint se'n parla només per a separar els verinosos, per a explicar com tallar-los, o per fer-ne receptes. I si no ...no se'n parla.
Potser és perquè no surten als horts,  però aquest silenci és injust.
*Primer cal recordar que el ser viu més gran del món no és pas una balena. S'ha trobat un fong que s'extèn sota terra durant 965 hectàrees initerrompudes !!!  Amb un pes d'unes 600 Tones. És un "fong de la mel" que tenen a Oregó. Devia començar a extendre's ja abans de Crist.
*Segon a recordar. Els bolets NO són ni plantes ni animals, són un regne intermig, són "una altra cosa".  Amb una antiguetat de mil milons d'anys.
*Tres, els fongs no només són els bolets, la seva part més exterior, aparent, bonica i ...aigualida. Són mil.lers d'altres "invents" a vegades quasi bacterians. Pensem que, sense anar més lluny, sense els fongs NO tindriem Vi, Formatge, Cervesa ...o els Antibiòtics.
*Com que els bolets no tenen ni ulls ni orelles ens pensem que no tenen, per exemple, columna vertebral. Doncs sí, a diferència de les plantes que estan fetes amb Cel.lulosa, els fongs són fets amb Quitina.  O sigui, igual que les Gambes, els Insectes o les Aranyes. Caram, Caram!
*Ara parlarem de que són uns grans ecologistes. Doncs ho reciclen TOT.  Ells no mengen altres sers vius, però ells "mengen" matèria orgànica descomposta.  Fan molt més servei, sota terra, del que pensem.
*Van nèixer a les aigües. Uns pocs s'hi van quedar, avui encara. Els altres van pujar a les terres, potser abans i tot que els sers vegetals. Amb els quals sovint fan "feines" simbiòtiques. També amb algun animal, i evidentment amb l'home (que no vol dir, però, que sempre siguin ben rebuts) 
*I si pensem que les primeres Algues, els primers vegetals a "pujar al terra" i a fer fotosintesi, ho van fer precisament gràcies a la simbiosi amb Bolets(encara tots dos dintre l'aiguo).....sembla clar que sense ells ves a saber si mai hi hauria hagut plantes a la Terra. Poca broma! A aquelles époques hi havia poc oxígen a la Terra i van ser fonamentals aquests microorganismes que podien descomposar oxígen. Per a fer atmósfera.
*La Micorriza és encara un sistema potent de parasitisme entre fongs i les arrels de les plantes, que també en surten beneficiades.
*Hi ha cinc grans famílies de fongs. Els que donen bolets són només els Basidiomicets. N'hi ha unes ...30.00 espècies, conegudes !!!
*1000 espècies més, els Zygomicots, són els responsables dels Verdets que es fan amb les humitats. Però encara hi ha moltíssims més en el grup de les Trumfes o dels LLevats.
*Són una bèstia molt i molt resistent perquè creen una maranya entreteixida de cél.lules filamentoses (que mai podries destruir del tot) de la qual els bolets tan sols són una excrecència exterior pensada per a oferir les espores (reproductores) a  que el vent les escampi.
*En aquest sentit no es pot parlar de fongs mascles i famelles, però sí de "positius" i "negatius" doncs s'han de trobar dues espores diferents per a donar resultat. Cosa que passa quan "es busquen" mútuament a partir de les olors feromóniques que emeten.
*La verinositat d'alguns bolets més aviat és "defensiva". Però hi ha Fongs que estàn químicament pensats per atacar a travès d'Enzimes.
*Finalment, per avui, recordem que la Penicilina és un fong, però també ho són moltíssimes de les plagues dels cereals. La mateixa massa immensa aquella d'Oregó si es propaga tant és perquè ataca arrels de coníferes i mata els arbres (i quan cauen, se'ls menja)
*I que recollir Bolets per a menjar és una funció "cultural", geogràficament diversa, doncs hi ha moltíssimes poblacions al món que NO se'ls mengen pas.  La Gastronomia micótica és un invent ben sui generis. NO TAN evident com a nosaltres ens sembla